Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.10.01.-10.31.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 10. 24. 23:06:12

Rendezvénynaptár

2021. október
HKSzCsPSzoV
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Hozzászóláshoz jelentkezzen be.

Saját autó hazavitele USA-ból Magyarországra

Beküldő: Mátyás Dátum: 2017.04.06.

Megközelítőleg egy éve élek az USA-ban. Három hónappal ezelőtt vettem egy autót. A közeljövőben azonban hazaköltözöm Magyarországra. Azt szeretném kérdezni, hogy ha haza szeretném vinni a tulajdonomban levő autót, akkor annak mi a menete és milyen vámügyi vonzatai vannak? Tudomásom van róla, hogy több EU-s ország (Pl. Németország) vámmentességet ad, ha legalább 6 hónapig a tulajdonomban volt az autó. Magyarországon létezik ilyen mentesség?
Köszönettel!
Mátyás

Beküldő: Freddy75 Dátum: 2017.04.07.

Kedves Mátyás,

Magyarországon is érvényben vámmentességi rendelet, mivel az EU egész részén "közös vám-jogszabályok" vannak.
Vám és Áfa mentes akkor lehet, ha a TANÁCS 1186/2009/EK RENDELETE- szerinti feltételnek megfelel:
4. cikk

A mentesség arra a személyes vagyontárgyra korlátozódik, amely:
a)
a körülmények által indokolt különleges eseteket kivéve, az érintett személy birtokában van, továbbá nem fogyasztható áruk esetén, amit az érintett személy a korábbi szokásos lakóhelyén legalább hat hónapig használt azt az időpontot megelőzően, hogy a feladási harmadik országban a szokásos lakóhelye megszűnt;
b)
ugyanazt a célt szolgálja az új szokásos lakóhelyén.
Ezenfelül, a tagállamok ahhoz a feltételhez köthetik a mentességet, hogy az ilyen vagyontárgy vonatkozásában akár a származási országban, akár a feladási országban a rendes körülmények között kivethető vám- és/vagy adóterheknek eleget tettek.
5. cikk

(1) A mentesség csak olyan személyeknek adható meg, akiknek a szokásos lakóhelye folyamatosan legalább tizenkét hónapos időtartamig a Közösség vámterületén kívül volt.
(2) Mindazonáltal, az illetékes hatóságok kivételeket tehetnek az (1) bekezdésben meghatározott szabály alól, feltéve, hogy az érintett személynek egyértelműen az volt a szándéka, hogy folyamatosan legalább tizenkét hónapos időtartamig a Közösség vámterületén kívül lakjék.


7. cikk

(1) Különleges esetek kivételével, a mentesség csak az érintett személy által a szokásos lakóhelyének a Közösség vámterületére történő áthelyezésétől számított tizenkét hónapon belül szabad forgalomba bocsátott személyes vagyontárgy vonatkozásában adható meg.
(2) A személyes vagyontárgyak szabad forgalomba bocsáthatók több elkülönített szállítmányban, az (1) bekezdésben hivatkozott időszakon belül.
9. cikk

(1) A 7. cikk (1) bekezdésétől eltérve, mentesség adható a szabad forgalomba bocsátott személyes vagyontárgyak vonatkozásában, mielőtt az érintett személy szokásos lakóhelyét a Közösség vámterületére helyezi, feltéve, hogy vállalja azt, hogy hat hónapon belül ténylegesen odahelyezi szokásos lakóhelyét. Az ilyen kötelezettségvállaláshoz biztosítékot kell nyújtani, amelynek formáját és összegét az illetékes hatóságok állapítják meg.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseinek alkalmazása esetén a 4. cikk a) pontjában előírt időszakot attól a naptól kell számítani, amikor a személyes vagyontárgyat a Közösség vámterületére behozzák.
10. cikk

(1) Amennyiben az érintett személy a foglalkozásával kapcsolatos kötelezettségek miatt hagyja el a harmadik országot, ahol szokásos lakóhellyel rendelkezett, anélkül, hogy ezzel egy időben szokásos lakóhelyét a Közösség vámterületén belülre helyezné, jóllehet véglegesen szándékában áll, hogy ezt megtegye, az illetékes hatóságok engedélyt adhatnak annak a személyes vagyontárgynak a vámmentes behozatalára, amelyet az érintett személy ebből a célból az említett területre átszállít.
(2) Az (1) bekezdésben hivatkozott személyes vagyontárgy vámmentes behozatala a 3–8. cikkekben leírt feltételeknek megfelelően lehetséges, azzal a feltétellel, hogy:
a)
a 4. cikk a) pontjában és a 7. cikk első bekezdésében előírt időszakokat attól a naptól kell számítani, amikor a személyes vagyontárgyat behozzák a Közösség vámterületére;
b)
a 8. cikk (1) bekezdésében előírt időszakot attól a naptól kell számítani, amikor az érintett személy ténylegesen áthelyezi szokásos lakóhelyét a Közösség vámterületére.
(3) A vámmentes behozatal feltétele továbbá, hogy az érintett személy kötelezettséget vállaljon arra, hogy ténylegesen áthelyezi szokásos lakóhelyét a Közösség vámterületére az illetékes hatóságok által a körülmények figyelembevételével megállapított időszakon belül. Az illetékes hatóságok előírhatják a kötelezettségvállaláshoz biztosíték nyújtását, az általuk meghatározott formában és összegben.

Összesítve, ha fenti 12 hónapos határidőnek eleget tud tenni és ezt igazolni tudja, hogy kint élt életvitelszerűen, és hazaköltözik (albérleti szerződés, közüzemi számlák és igazolni tudja, hogy a kocsi az ön tulajdonában van legalább 6 hónapja), akkor lesz vám és Áfa mentes:
A folyamat a következő:
Ebben az esetben a sorrend a következő: első lépés a vámhivatal, ahol import vámkezelés alá vonják a gépjárművet, hiszen az EU-n kívülről hozott gépjármű importnak számít. Ha a fenti feltétel nem teljesül kiszabják a vámot és az ÁFA-t,

Ha a vámkezelés német-svájci határon történik, akkor a EU-n belüli, külföldi vámpapírokat a magyar vámhatóság is elfogadja, így azonnal el lehet kezdeni a regisztrációs adó folyamatát, azaz a honosítást.

A vámkezelés után jön a Közlekedési Hatóság, ahol bevizsgálják a gépjárművet, majd ismét a vámhivatal, ahol kiszabják a regisztrációs adót és legvégül az okmányiroda, ahol kiadják a forgalmit, törzskönyvet és a rendszámot. Ekkor is szükséges a vásárláskor kiállított számlára, ha cégtől vásárolt gépjárműről van szó, kétnyelvű adás-vételi szerződés – melynek az egyik nyelve magyar – és a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjára.

Származás és eredetiség vizsgálat

Az EU-n kívülről érkező gépjárműveket nem csak vámkezelni kell, hanem származás és eredetiség vizsgálatnak kell alávetni, amit az okmányirodában kell elindítani. Ennek díja 10-15000 Ft. Ezért célszerű a gépkocsi behozatalakor rögtön az okmányirodában kezdeni, mert a származás vizsgálat ideje – tapasztalatunk szerint – 3-4 hét. A származás vizsgálat ideje alatt el lehet kezdeni a vámkezelést és a honosítási folyamatot. Mikor megjön a származás vizsgálat eredménye, azt az okmányiroda a tulajdonos által megadott címre postázza ki. Ezután következhet az eredetiség vizsgálat, ami kb. 20000.- Ft.Nagyjából igy zajlik egy gépkocsi behozatal.

Üdv:

Freddy

Beküldő: htuki12 Dátum: 2018.04.22.

Kedves Freddy,

Van egy autom, amit hasonlo helyzetben szeretnek hazahozni. Az auto sajat vagyontargynak minosul, es igy a vam (es afa) mentesseg vonatkozik ra, tehat az 1 ev kinttartozkodas es 6 honap tulajdon teljesul.

Ebben az esetben is vonatkozik ra a minimum EURO IV kornyezetvedelmi besorolasra vonatkozo kovetelmeny? Megtenne, hogy a megfelelo jogszabaly fele iranyit?

A kovetkezo weboldal alapjan mar EURO 6 lenne az eloiras: http://www.kormanyhivatal.hu/download/a/0e/41000/K%C3%BClf%C3%B6ldr%C5%91l%20sz%C3%A1rmaz%C3%B3%20k%C3%B6z%C3%BAti%20j%C3%A1rm%C5%B1vek%20forgalomba%20helyez%C3%A9se.pdf

A kovetkezo cikk szerint azonban ebben az esetben nincs kovetelmeny EURO IV-re: https://haszon.hu/archivum/601-nyerjen_a_bejovon.html

Szeretnem a vonatkozo jogszabalyt megismerni, mert eleg zavaros sajnos.

Koszonom, Tuki