Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.09.01.-09.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 09. 26. 8:13:10

Rendezvénynaptár

2021. szeptember
HKSzCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
Hozzászóláshoz jelentkezzen be.

Használt autó kereskedő általi értékesítése Svájci autókölcsönzőnek!

Beküldő: Szabó L. Dátum: 2019.10.17.

Üdvözlöm!

Nekem a tárgyban megjelölt témával kapcsolatban lenne kérdésem. Lenne egy Svájci autókölcsönző cég, amely Magyarországról, pontosabban Magyarországi használt autó kereskedőtől szeretne flottát vásárolni nagyobb mennyiségben! Elvileg folyamatos visszautasítást kap a megkeresett kereskedésektől, mert bár Svájcban a vásárló cég kifizetné a felmerülő adóterheket, de (állításuk szerint) a kereskedőknek is kellene Magyar oldalról.

Ha ez tényleg így van, hogyan lehet visszaigényelniük a magyar kereskedőknek a felmerülő adókat? Van erre egy formanyomtatvány?

Esetleg konkrétumot tudna mondani, hogyan is kell elképzelni a 2 ország közötti termékértékesítésre vonatkozó adózási jogszabályokat?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Szabó L.

Beküldő: Kovács Attila Dátum: 2019.10.18.


Tisztelt Szabó L!

Mivel Svájc nem Európai Uniós ország, hanem Efta ország, ezért a feladott gépkocsikat úgy kell
szállítmányként feladni, mintha 3. országba kerülne feladásra.Én úgy tudom, hogy exportálás esetén semmilyen adóterhet nem kell fizetnie Magyar oldalról. A feladásra kerülő gépkocsikat nemzetközi vámokmány TIR Carnet, vagy T1 okmány TC32-es garanciajegy fedezete mellett kell elindítania. A gépkocsik kiviteléhez Egységes Vámárunyilatkozatot (EV-t), kell kitöltenie, és kivitelben kezelni a vámhatóságnál. Az EV okmányon fel kell tüntetni a gépkocsi adatait: évjárat, szín, alvázszám, motorszám, milyen üzemű dízeles, vagy benzines stb. Ezt a Vámárunyilatkozatot, amit a Magyar Vámhatóság elindított, a fuvarozó viszi magával a szállítmány indításakor. Amikor a szállítmány belép Svájcba, akkor a határon levő Uniós határvámhivatal, Németország, vagy Ausztria kilépteti a szállítmányt. AZ EV okmány kiléptetett példányát, amikor megkapja a fuvarozótól, akkor tudja az Áfavisszaigénylést kezdeményezni a NAV felé. A gépkocsi szállítást célszerű olyan fuvarozó céggel végeztetni, akinek vannak speciális szállítóeszközei, és a fuvarokmányokat ki tudja állítani, és kivitelben tudja kezeltetni. (pl Hödlmayer) Szerintem a Magyar kereskedők, nem is inkább a költségektől, hanem az adminisztrációs eljárástól tartanak. Az Áfavisszaigényléssel kapcsolatban mindenképpen érdemes lenne a NAV ügyfélszolgálatát telefonon felhívni, hogy a gyakorlatban, ez hogyan működik.

Üdvözlettel,
Kovács Attila

Beküldő: Szabó L. Dátum: 2019.10.19.

Kedves Attila,

Köszönöm a válaszát. Sokat segített! :)

Üdvözlettel: Szabó L.