Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.03.01.-03.31.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 03. 05. 1:52:50

Rendezvénynaptár

2021. március
HKSzCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Hozzászóláshoz jelentkezzen be.

2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról kb. 43 USD a vám mentes összeghatár!

Beküldő: Szépvölgyi Csaba Dátum: 2018.08.28.

Kedves Hölgyem/Uram!
A posta már többször áfa-t fizettetett velem 22 EUR-t éppen meghaladó kínai cuccok után. Most olvasom a neten, sajnos nem az önök forrásából, hogy teljesen jogtalanul járnak el?
Ugyanis:a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról, melynek
162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”
Ez kb. 43 USD-t jelent. Ez tehát azt jelenti az adataim alapján, hogy a posta vagy más vámügynök sok ezer esetben jogtalanul vámol???
Kérdéseim:
1. Ha ez így van, akkor önök ésa vámügynökök erről miért nem tájékoztatják az önöket is fenntartó állampolgárokat??
2. Ha a posta helytelenül járt el, hogyan lehet visszaszerezni a pénzeket?
3. Egyáltalán hogy létezik ilyesmi, hogy állami szerv és a vámügynök is titokban tart ilyen információt, sőt tudatosan rosszhiszeműen eljárva állampolgárok ezreit sarcolja meg jogellenesen.
Várom válaszukat: Csaba

Beküldő: S Vámügynök Dátum: 2018.08.29.

Tisztelt Csaba!

A 22 EUR-t éppen meghaladó kínai cuccok mit jelent? Eléri a 22 eurt vagy nem?
22 eur és 150 eur között már kell fizetni ÁFÁT, csak vámot nem. Efölött már vám is szóba jön az áru vámtételétől függően. Ha 22 eur alatti árura történt kiszabás, akkor valóban jogtalan az ÁFA, hacsak nem jövedéki termékről van szó. Ha eléri, akkor van ÁFA.
Egyébként az ÁFÁT és a vámot nem a posta szabja ki és mégcsak nem is a vámügynökségek, hanem a NAV. Határozatban közli fizetendő terheket. A Határozat ellen fellebbezéssel lehet élni, aminek a lehetősége le van írva a határozatban.
Az állampolgárok tájékoztatva vannak. Az internet adta lehetőségnek köszönhetően ma már elég sok helyen lehet olvasni az elhanyagolható értékű küldeményekről csak be kellene írni a gogliba. Nem a tajékoztatással van a gond, hanem a tájékozódással. Mert sokan azt hiszik, hogy ha rendel valamit kínából, akkor az 1-2 nap alatt megjön a postával, mintha itthon rendelt volna, aztán lelkileg omlik össze mindenki ha kiderül vámkezelni kellene a küldeményét, mert EU-n kívüli országból érkezik.

Beküldő: Lipták László Dátum: 2018.08.29.

Kedves Szépvölgyi Csaba !

Az Ön által hivatkozott paragrafus egy a vámhatóság részére egy adminisztratív könnyítésre vonatkozó rendelkezést ir le.
A vámeljárásban közölt vám- Áfa és egyébterhek /jogcímenként/ viszonylag alacsony/10 EUR havonta változó és közzétett forint árfolyam alapján számított érték/ összegének beszedésére és visszautalására , elszámolására ad eligazítást, végrehajtást.
Az elfogadott vámérték/vételár, szállítási és más nevesített értéknövelő költségek /alapján hozott határozatban -jogcímenként-kiszabott összegeket kell értelmezni , ami vagy nem éri el vagy meghaladja a megjelölt értéket.
Rendelt áru esetében ha viszonylag alacsony a vámérték akkor mind a vám mind az Áfa is kis összegű lesz..A gyakorlatban ez -nem jövedéki termék behozatala esetében- inkább a vámösszeg tekintetében jelenik meg.


Üdvözlettel:

Lipták László