Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.09.01.-09.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 09. 26. 9:01:29

Rendezvénynaptár

2021. szeptember
HKSzCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
2004.04.27.

VPID az alapoktól

Az uniós vámszabályok értelmében a vámhatóság az úgynevezett vámazonosító szám - VPID szám - alapján köteles az ügyfelet nyilvántartásba venni. A VPID számok alkalmazása 2004. május 1-jétől a valamennyi vám-, illetve jövedéki eljárásban kötelező.

A VPOP tájékoztatója szerint május 1-jével megváltozik az ügyfél regisztráció rendszere, amelyben a haza és külföldi gazdálkodók mellett a természetes személyek adatai is szerepelnek majd. A vámhatóság az ügyfeleit az ún. Gazdálkodói Törzsadat-nyilvántartó Rendszerben (GTR) tartja a jövőben nyilván.

A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény előírása folytán a vámhatóság a nem természetes személy adatai közül a nevét, rövidített nevét, székhelyének, központjának vagy állandó üzleti vállalkozásának címét (levelezési címét), közösségi adószámát és bankszámla számait, a természetes személy adatai közül pedig név, lakóhely, születési év, hó, nap, anyja neve, valamint az adóazonosító jel, vagy ezek hiányában az útlevélben szereplő adatokat rögzíti.

A regisztrációra a május elsejét követő első vámkezeléskor, illetve a jövedéki eljárás lefolytatásakor, vagy február elsejétől az ún. előzetes regisztráció keretében van lehetőség. A VPID számot előzetes regisztráció esetén is csak az uniós csatlakozást követően kell alkalmazni.

Az előzetes regisztráció keretében február 1-jétől igényelhető a székhely/lakhely szerint illetékes fővámhivatalnál a VPID szám kiadásához szükséges ingyenes "Adatlap", amely a vámhivatal honlapjáról az internetről is letölthető. Az adatlap kitöltését részletes kitöltési útmutató segíti, amely az interneten ugyancsak megtalálható. A kérelem mellékleteként az alábbi eredeti okmányokat vagy azok hitelesített másolatát kell becsatolni:

· gazdálkodó esetén három hónapnál nem régebbi cégkivonat vagy cégmásolat, bankszámlaszerződés (csak, ha annak adatait a cégkivonat nem tartalmazza), valamint a gazda- és ügyfél regisztrációs számot igazoló okmányt,

· egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány hiteles másolatát, a bankszámlaszerződést, illetve gazda- és ügyfél regisztrációs számot igazoló okmányt,

· természetes személy esetén személyi igazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány gazda- és ügyfél regisztrációs számot igazoló okmány, külföldieknél útlevél.

Gazda- és ügyfél regisztrációs számmal azok az ügyfelek rendelkeznek, akik közösségi vagy nemzeti agrártámogatásokat igényelnek. Az uniós csatlakozást követően agrártámogatást csak a gazda- és ügyfél regisztrációs számmal rendelkezők igényelhetnek. A nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a lakóhelye, székhely szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségnél kell benyújtani, függetlenül az ügyfél által folytatott tevékenység helyétől.

A vámhatósági VPID a regisztráció során az ügyfél egy 12 karakter hosszú vámazonosító számot kap, amely elsődleges azonosítóként szerepel valamennyi további ügyiraton, függetlenül attól, hogy vámeljárásról, vagy jövedéki eljárásról van szó - áll a tájékoztatóban. Az ügyfelek - a természetes személyek kivételével - az adataikban bekövetkezett változásokat 15 napon belül kötelesek írásban bejelenteni.

A VPOP honlapján a regisztráción kívül számos a csatlakozással összefüggő változásokkal kapcsolatos információ található, így részletes tájékoztatás olvasható az új tevékenységi engedélyekről, az unió kedvezményes származási szabályairól, letölthetők a különböző kérelemnyomtatványok, valamint az Egységes Vámárunyilatkozat, az ettől eltérő formátumú árunyilatkozat, a gyűjtő árunyilatkozat, valamint a nemzeti kiegészítő kódok alkalmazásáról szóló ismertetés.