Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2018.01.01.-01.31.

Rendezvénynaptár

2018. január
HKSzCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
2003.05.07.

Termékazonosítás

RFID: A termékazonosítás és biztonságtechnika szakemberein kívül kevesen tudják, mit is takar valójában ez a négy betű, pedig kétségkívül a jövő technológiájáról van szó, amelynek segítségével az áru keletkezésétől a végső felhasználásig minden vele kapcsolatos információ elérhető lesz.

Szinte nincs is olyan termékazonosítással és biztonságtechnikával foglalkozó vállalkozás, amely ne azt vallaná magáról, hogy valamilyen formában rendelkezik intelligens termékazonosító (RFID) rendszerrel. Az igazság azonban az, hogy a cégek folyamatosan fejlesztik rendszereiket, és igyekeznek elsőként piacra lépni egy igazi RFID-s megoldással.

A szakemberek tisztában vannak a ténnyel, hogy aki elsőként igazi RFID-s megoldást tud kínálni - elérhető áron - partnereinek, a maga területén óriási versenyelőnyre tesz szert.

Ma már egyre elterjedtebb megoldásnak számít a forráscímkézés (melynek során már a gyártás illetve a csomagolás alatt a termékbe kerül az áruvédelmi címke). Ennek a megoldásnak köszönhetően - mivel a címke teljesen elrejtve kerül a termékre - nagymértékben visszaszoríthatók, illetve kiküszöbölhetők az áruházi és a dolgozói lopások.

Vajon mi az, amivel az RFID többet tud? A kérdésre igen egyszerű a válasz. Az igazi RFID olyan mikrochip, amely alkalmas adatok felvitelére, olvasására és felülírására is.

Válaszok

Az ADT-Sensormatic - hazai leányvállalata a Sensormatic Kft. - szakemberei szerint az RFID sok olyan problémát megold, amelyeket korábban nem lehetett.

Segítségével az áruba beépíthető, és annak élete során folyamatosan bővíthető a termékkel kapcsolatos összes tudnivalót tartalmazó információhalmaz. Alkalmazása esetén végig lehet kísérni a termék életútjának egyes állomásait, és azt, hogy ott mi és hogyan történt az áruval. Mindezt úgy, hogy mozgása során az egyes információk fölülírhatók.

A felsorolt előnyök mellett az RFID segítheti a vásárlók jobb kiszolgálását, és hatékonyan megoldja az áruvédelem problémáját is.

Nézzük meg, hogy mindez hogyan nézne ki a gyakorlatban.

Az információt tartalmazó mikrochipet beépítik a termékbe, és ezzel egy időben ráírják a gyártással kapcsolatos adatokat. Ezt követően az áru a raktárba kerül, ahol szintén a chipre kerülnek a megfelelő információk - átvétel időpontja, raktári tárhely, kiadás időpontja, szállító gépjármű azonosítója, stb. -, majd a terméket kiszállítják. Természetesen az RFID alkalmazása egyszerűsíti és gyorsítja az áruátvételt és kiadást egyaránt, valamint alkalmazásával elkerülhetőek lesznek a tévedésből történő árucserék is. Miután a termék megérkezik a kereskedő raktárába, a chipre itt is új információk kerülnek, és csak ezután jut el az áru a pultokig.

Információ minden mennyiségben

Amikor azonban a vásárló találkozik a termékkel, másfajta információra lesz szüksége, mint az árut hozzá eljuttató szakembereknek. Ez sem okozhat azonban problémát, hiszen már a gyártás során a chipre kerültek azok az információk is, amelyekre a vásárlónak van szüksége. Az erre a célra kialakított pultnál a vásárló az összes őt érdeklő információhoz hozzájuthat.

Egy divatcikk esetében például megtudhatja, hogy ki, hol és mikor gyártotta a terméket, az milyen színekben és méretekben kapható, illetve milyen anyagok közül választhat a vevő (karton, selyem), sőt megnézhet egy olyan demót is, amin változtatni is tudja a színeket és anyagokat. Ennek segítségével pedig lényegesen könnyebben megtalálhatja azt, amire valóban szüksége van. Az RFID alkalmazása során az információkat nem vonalkódról nyeri a számítógép, hanem egy intelligens chipről. Ezért ez a technológia még a pénztári rendszert is forradalmasíthatja. A vásárló a döntés után az automata pénztárpultra helyezi a kívánt terméket, a számítógép a csomagolás megbontása nélkül leolvassa az összes információt, amihez hozzáteszi a vásárlás során összegyűlt adatokat.

Az alkalmazás lehetőségei azonban nem merülnek ki ennyiben. Az RFID-nek köszönhetően könnyedén fölismerhetőek lesznek a neves márkákról hamisított termékek, illetve használt műszaki cikkek vásárlásakor bárki meggyőződhet róla, hogy azelőtt a terméket hányszor, hol és milyen hibából kifolyólag javították.

Az RFID olyan előnyöket kínál, amelyeket egyetlen vállalkozás sem hagyhat figyelmen kívül. A kérdés már csak az, hogy mikor lesz valóban minden fent elmondott követelményt teljesítő RFID-je valamelyik ezzel foglalkozó cégnek. Mert való igaz, most is vannak már működő modellek, de ezek még nem képesek egyszerre produkálni mindazt (adatfelvitel, leolvasás, felülírás, stb.), amit az RFID-nek tudnia kell.