Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.04.01.-04.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 04. 21. 7:25:06

Rendezvénynaptár

2021. április
HKSzCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
2005.01.03.

Regisztrációs adóigazgatási eljárás 2005. január 1-től

A regisztrációs adóról szóló - többször módosított - 2003. évi CX. törvény (a továbbiakban: Rat.) értelmében regisztrációs adót kell fizetni a Magyar Köztársaság területén (a továbbiakban: belföldön) forgalomba helyezendő személygépkocsi és lakóautó (a továbbiakban: személygépkocsi), valamint motorkerékpár (a továbbiakban személygépkocsi és motorkerékpár együtt: gépjármű) után.

A regisztrációs adó megfizetésével összefüggő eljárásban az adóhatóság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és szervei. Az adóigazgatási eljárás lefolytatását az egységes gyakorlat biztosítása érdekében az alábbiak szerint szabályozom:

1.

A Regisztrációs adóigazgatási eljárás, ha a gépjármű forgalomba helyezése az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: áfa-törvény) hatálya alá tartozó értékesítés közvetlen következményeként valósul meg [Rat. 3. § (1) bekezdés a) pont]

Adófizetési kötelezettséget keletkeztet a gépjárműnek az áfa-törvény hatálya alá tartozó értékesítése, feltéve, hogy következményeként a gépjárművet forgalomba helyezik. Ha a forgalomba helyezés az áfa-törvény hatálya alá tartozó értékesítés közvetlen következményeként valósul meg, az adó alanya a gépjárművet értékesítő személy. Az adófizetési kötelezettség az áfa-törvény szerinti teljesítés időpontjában, de ha az adóigazolás kiváltása ezt megelőzi, akkor az adóigazolás kiváltásának időpontjában keletkezik.

Az regisztrációs adó megfizetésére irányuló adóigazgatási eljárás megindításához a gépjárművet értékesítő személynek két példányban be kell nyújtania a Regisztrációs Adó Adatlap/Határozat elnevezésű okmányt (a továbbiakban: RAA) és az annak mellékletét képező "Igazolás"-t.

A vámhivatal határozattal (a B) rovat záradékolása) kiszabja a regisztrációs adót - melynek mértéke a Rat. mellékletében meghatározott összeg - és a RAA második példányának átadásával közli azt az eljárást kezdeményezővel.

Miután az ügyfél a regisztrációs adó befizetését az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvén (a továbbiakban: Art.) általános szabályai szerint igazolja, ki kell részére adni a záradékolt "Igazolás"-t.

2. Az adóigazgatási eljárás harmadik országból történő személygépkocsi behozatal - import - esetén [Rat. 3. § (1) bekezdés b) pont]

2.1 Abban az esetben, ha a regisztrációs adót olyan személynek kell megfizetnie, aki az áfa-törvény értelében nem adóalany

Adófizetési kötelezettséget keletkeztet a gépjármű importálása. Az adó alanya az importáló és adófizetési kötelezettség a gépjármű "vámjogi" szabadforgalomba bocsátásakor keletkezik. Az adóigazgatási eljárás során a regisztrációs adó az import ÁFA alapjába beszámít.

A szabad forgalomba bocsátás vámeljárást Egységes Vámárunyilatkozat (a továbbiakban: EV) benyújtásával kell kezdeményezni az általános szabályok szerint.

Ha a regisztrációs adót olyan személynek kell megfizetnie, aki az áfa-törvény értelmében nem adóalany, de a termékimport tekintetében ÁFA fizetésre kötelezett - pl. természetes személy - az ügyfelet (az EV 44. rovatában) nyilatkoztatni kell arról, hogy a regisztrációs adót a vámmal, illetve általános forgalmi adóval együtt kívánja-e megfizetni, vagy mint importáló nem kéri a gépjármű forgalomba helyezését.

2.1.1. Amennyiben a szabadforgalomba bocsátás vámeljárást kérő úgy nyilatkozik, hogy a gépjárművet forgalomba kívánja helyeztetni, az EV-hoz két példányban csatolnia kell RAA mellékleteként rendszeresített "Igazolás"-t.

A vámhivatal a szabad forgalomba bocsátás vámeljárás során határozattal kiszabja a vámot, az ÁFA-t, (a regisztrációs adó az ÁFA alapjába beleszámít) és a regisztrációs adót.

A közölt összegek befizetésének igazolása után a vámeljárás lefolytatását az általános szabályok szerint, míg a regisztrációs adó megfizetését a benyújtott "Igazolás" záradékolásával és az ügyfélnek történő átadásával dokumentálja a vámszerv.

2.1.2. Ha a szabadforgalomba bocsátás vámeljárást kezdeményező úgy nyilatkozik, hogy mint importáló nem fogja kéri a gépjármű forgalomba helyezést, a vámhivatal lefolytatja a szabad forgalomba bocsátás vámeljárást, melynek keretében határozattal kiszabja a vámot, az ÁFA-t.

A vámeljárás lefolytatásának igazolása az általános szabályok szerint történik.

2.2. Abban az esetben, ha a regisztrációs adót olyan személynek kell megfizetnie, aki az áfa-törvény értelmében adóalany

A szabad forgalomba bocsátás vámeljárást EV benyújtásával kell kezdeményezni az általános szabályok szerint.

2.2.1. A szabad forgalomba bocsátás vámeljárást kérőt az EV 44. rovatában nyilatkoztatni kell, hogy gépjárművet forgalomba kívánja-e helyeztetni, amennyiben igen, úgy az EV-hoz két példányban csatolnia kell a RAA mellékleteként rendszeresített "Igazolás"-t.

A vámhivatal a szabad forgalomba bocsátás vámeljárás során határozattal kiszabja a vámot, a regisztrációs adót. (Az import ÁFÁ-t és a regisztrációs adó ÁFA vonzatát az ügyfél önadózással fizeti meg.)

A közölt összegek befizetésének igazolása után a vámeljárás lefolytatását az általános szabályok szerint, míg a regisztrációs adó megfizetését a benyújtott "Igazolás" záradékolásával és az ügyfélnek történő átadásával dokumentálja a vámszerv.

2.2.2. Ha a szabadforgalomba bocsátás vámeljárást kezdeményező úgy nyilatkozik, hogy mint importáló nem kéri majd a gépjármű forgalomba helyezést, a vámhivatal lefolytatja a szabad forgalomba bocsátás vámeljárást, melynek keretében határozattal kiszabja a vámot. A regisztrációs adót, valamint a termékimporthoz kapcsolódó ÁFÁ-t, továbbá regisztrációs adóra eso ÁFÁ-t azonban nem kell kiszabni.

A vámeljárás lefolytatásának igazolása az általános szabályok szerint történik.

3. A regisztrációs adóigazgatási eljárás új gépjárműnek a Közösségen belüli beszerzése esetén, ha a forgalomba helyezés a közösségen belüli beszerzés közvetlen következményeként valósul meg [Rat. 3. § (1) bekezdés c) pont]

Ha az új gépjármű forgalomba helyezése a közösségen belüli beszerzés közvetlen következményeként valósul meg, az adó alanya az ÁFA fizetésre kötelezett személy. Ha az általános forgalmi adót is a Rat. szerinti természetes személy adóalanynak kell megfizetni, adóigazolás csak akkor adható ki, ha az áfa-törvény szerint fizetendő ÁFA megfizetése is megtörtént.

3.1. Amennyiben az új gépjárművet olyan személy hozza be a Közösség területéről, akinek általános forgalmi adót is a Rat. szerint kell megfizetni (természetes személy) az adóigazgatási eljárás megindításához két példányban be kell nyújtania a RAA-ot és az annak mellékletét képező "Igazolás"-t.

A vámhivatal határozattal (a B) rovat záradékolásával) kiszabja a regisztrációs adót, és az általános forgalmi adót (az általános forgalmi adó alapjába a regisztrációs adó beletartozik) és a RAA második példányának átadásával közli azt az eljárást kezdeményezővel.

Miután az ügyfél a regisztrációs adó és az ÁFA befizetését az általános szabályok szerint igazolja, ki kell részére adni a záradékolt "Igazolás"-t. Az "Igazolás"-t el kell látni az ÁFA megfizetésére vonatkozó záradékkal.

3.2. Ha az új gépjárművet olyan személy hozza be a Közösség területéről, aki az áfa-törvénynek alanya, a regisztrációs adóigazgatási eljárás megindításához két példányban be kell nyújtania a RAA-ot és az annak mellékletét képező "Igazolás"-t.

A vámhivatal határozattal (a B) rovat záradékolásával) kiszabja a regisztrációs adót - melynek mértéke a Rat. mellékletében meghatározott összeg - és a RAA második példányának átadásával közli azt az eljárást kezdeményezővel.

Miután az ügyfél a regisztrációs adó befizetését az Art. általános szabályai szerint igazolja, ki kell részére adni a záradékolt "Igazolás"-t.

4. Az adóigazgatási eljárás használt személygépkocsinak a Közösség más tagállamából történő behozatala esetén [Rat. 3. § (1) bekezdés c) pont]

4.1. Amennyiben az ÁFA fizetési kötelezettség belföldön keletkezik

A regisztrációs adóigazgatási eljárás megindításához két példányban be kell nyújtania a RAA-ot és az annak mellékletét képező "Igazolás"-t.

A vámhivatal határozattal (a B) rovat záradékolásával) kiszabja a regisztrációs adót - melynek mértéke a Rat. mellékletében meghatározott összeg - és a RAA második példányának átadásával közli azt az eljárást kezdeményezővel.

Miután az ügyfél a regisztrációs adó befizetését az Art. általános szabályai szerint igazo