Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.10.01.-10.31.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 10. 24. 23:55:38

Rendezvénynaptár

2021. október
HKSzCsPSzoV
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
2009.05.13.

Jövedéki vita miatt nem készül műanyagból fűtőolaj

Egyelőre nem indulhatott meg a műanyagból fűtőolajat előállító berendezések telepítése, mivel nem egyértelmű, hogy az így képződött olaj jövedéki terméknek számít-e.

A tőzsdére is bevezetett RFV (Regionális Fejlesztési Vállalat) Nyrt. tavaly nyáron a 150 dolláros olajár idején kezdte meg a kísérleti termelést saját fejlesztésű pirolizáló berendezésével, amely műanyaghulladékból fűtőolajat és pb minőségű gázt állít elő. Azóta számos tapasztalatra tettek szert a technológia finomhangolása terén, a márciusra ígért üzemszerű termelés azonban nem indulhatott be, mivel még nem egyértelmű, hogy a VPOP jövedéki terméknek minősíti-e az így készült olajat.

Hogy nem csak elméleti kérdésről van szó, mutatja, hogy a 30-50 forint előállítási költségű fűtőolajra literenként akár 140 forint is lehet a jövedéki adó. A társaság így inkább megvárja a VPOP állásfoglalását, mielőtt nagy tételben termelni kezdene - mondta a Napi Gazdaságnak Makra József vezérigazgató. Az RFV főleg önkormányzatokkal, intézményekkel köt hosszú távú szerződést, s a náluk elvégzett, energiatakarékosságot szolgáló beruházásokkal elért megtakarításból részesedik. A társaság elsősorban saját projektjeinél, a földgáz kiváltására kívánja felhasználni a műanyagból előállított fűtőolajat.

Álláspontunk szerint ez saját felhasználásnak minősül, ami alapján nem tartozik a jövedéki körbe - mondta Makra József. Hasonló véleményen van a környezetvédelmi minisztérium is, amely azzal érvel, hogy ez egy előállított, nem pedig bányászott termék, így nem kellene, hogy rá is vonatkozzon a jövedéki adó. A társaság arra számít, hogy a VPOP-val való egyeztetés a nyár végéig is elhúzódhat. Félő, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben nem könnyű lemondani egy ilyen állami bevételről és a válság miatt a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulhatnak. Az ügyet valószínűleg csak egy elvi állásfoglalás oldhatná meg, amely kimondaná, hogy a hulladékból előállított olaj nem jövedéki termék. A vezérigazgató elmondása szerint nagy az érdeklődés a berendezésük iránt, aminek előnye, hogy helyben dolgozza fel a hulladékot, nem kell nagy távolságokra szállítani. Egy ilyen pirolizáló mintegy 200 millió forintba kerül, kapacitása 1200-1600 tonna/év. A berendezés megtérülése öt év. Alapanyagként főleg polietilént (pe) dolgoznak föl, a pet műanyag palackokat nem tudják felhasználni, és a pvc is csak kisebb, 5-6 százalékos mennyiségben adható hozzá. Kezdetben csak Ausztriából tudták a megfelelő tisztaságú hulladékot beszerezni, de miután a kínaiak már nem nagyon veszik át a műanyaghulladékot, egyre több hazai feldolgozó is jelentkezik beszállítóként. A technológia lényege, hogy a műanyagot gázzal hevíteni kezdik, aminek hatására pb minőségű gáz keletkezik. Ennek felhasználásával folytatják a hevítést, aminek hatására olaj képződik, ezt lepárolják, és a különböző származékokat elkülönítik. A kísérleti üzem tapasztalatai szerint a végtermék 60-70 százaléka jó minőségű olaj, aminek kéntartalma 3 milligramm a gázolajnál engedélyezett 35 milligrammal szemben. Mintegy 20-25 százalék gáz és 2-8 százalék maradvány szén keletkezik, amely nagyon jó, az aktív szénhez hasonló minőségű. Gondolkoznak ennek szénszűrőként való felhasználásán a szennyvíztelepeken, de fűrészporral keverve brikettálni is lehet.

A projektet az olajárcsökkenés kevéssé veszélyezteti, mivel főleg fűtésre, a földgáz kiváltására használnák föl a terméket, és a gáz ára egyelőre jóval kisebb mértékben vagy - mint Magyarországon - egyáltalán nem csökkent. A műanyaghulladék fűtési célra való felhasználása országosan legfeljebb néhány százalékkal képes csökkenteni a gázfelhasználást, ám ez is megfontolandó, tekintve, hogy 2020-ra az ország 13 százalékos megújulóenergia-felhasználást vállalt, miközben még csak 6 százaléknál tartunk.