Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.09.01.-09.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 09. 26. 9:11:04

Rendezvénynaptár

2021. szeptember
HKSzCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
2006.04.14.

ÁRUREG rendszer

Az ÁRUREG rendszer magyarországi bevezetésének határideje: 2006. szeptember 1.

A VPOP tájékoztatása szerint létrehozásra került egy ún. ECS/ÁRUREG (Kiviteli Ellenőrző Rendszer/Áruregisztrációs Rendszer) projekt, melynek elsődleges célja egy új nemzeti áruregisztrációs rendszer - valamint a hozzá szorosan kapcsolódó - a közösségi kiviteli vámeljárások gyorsítása és hatékonyabb ellenőrzése érdekében történő elektronikus adatküldésre épülő számítógépes rendszer kialakítása.

Az ÁRUREG fő funkciói az adatkezelés szempontjából

- Szállítmányok regisztrálása

- Szállítmány regisztráció

- Előre kiadott azonosító

- Szelektivitás (Kockázatelemzés)

- Elektronikus bejelentés

- Biztosíték kezelő funkció

- Postai nyilvántartás

- Vámfelügyelet

- Vámfelügyelet alá vétel - regisztráció

- Vámfelügyelet alá vételi adatok ellenőrzése

- Vámfelügyelet alá vétel jóváhagyása/adatok korrekciója

- Osztás/Egyesítés

- Nemzeti kivezetés/Nemzeti kivezetés törlése

- Nemzetközi lezárás

- Felszólító levél készítés

ECS adatkapcsolat

- Adatküldés/fogadás ECN-nek/től

Adatszolgáltatások

- Adatszolgáltatás MKFE/KSH-nak

Az új rendszerben a szállítmányok regisztrálására, a postai nyilvántartások elvégzésére jogosult szerv a Vámhivatal. Az ügyfelek részéről az adatok szolgáltatása CD adathordozón, vagy online kapcsolattal a KKK-n keresztül történik.

A KKK az elektronikusan adatszolgáltató ügyfél felöl érkező elektronikus bejelentéseket továbbítja az ÁRUREG rendszer felé, valamint az ÁRUREG rendszer felöl érkező visszaigazolásokat továbbítja az elektronikus ügyfél felé.

A biztosítékok egységes kezelésére szolgáló nemzeti rendszer az EBIR, a gazdálkodói törzsadatok nemzeti nyilvántartására a CDPS_ GTR szolgál, az engedély és törzsadatnyilvántartás nemzeti szintű ellátója a CDPS_ETR.

A rendszeren belül alapvetően négy vámfelügyeleti folyamat valósulhat meg

Az MCC rendszerben nyilvántartott közösségi/egységes valamint NCTS/TIR árutovábbítási eljárások adatai a mentesítést követően automatikusan átadásra kerülnek az ÁRUREG rendszerbe.

A nemzeti jogszabály által engedélyezett egyszerűsített árutovábbítási eljárások adatai kerülnek feldolgozásra elektronikus ügyféli bejelentés vagy vámhivatali rögzítést követően.

Az előzetes érkezési jelentések és a vám elé állításhoz kapcsolódó gyűjtő-árunyilatkozatok kerülnek feldolgozásra ügyféli elektronikus bejelentés vagy vámhivatali rögzítést követően.

CDPS rendszerből kiviteli eljárás alá vont szállítmányok adatai átvételre kerülnek és az ECS-hez kapcsolódó feltételek fennállása esetén ez az adat továbbításra kerül az ECN+ rendszer felé.

Behozatali irányú eljárások feldolgozása során az MCC-ben vagy az ÁRUREG-ben indított árutovábbítások az indító vámhivatal által kiadott MRN szám alatt kerülnek nyilvántartásba és maradnak vámfelügyelet alatt egészen annak kivezetéséig. Ez alapján a szállítmányok oszthatók és összevonhatók továbbá automatikusan vagy manuálisan kivezethetők.

Egyszerűsített fuvarozási módhoz kapcsolódó vám elé állítási kötelezettséggel terhelt áruk esetén vasúti, légi vagy egyéb forgalomban a nyilvántartásba vételkor kiadott MRN szám azonosítja a küldeményt a vámfelügyelet alatt.

Az ügyféli elektronikus bejelentés és osztás lehetősége minden esetben biztosított.

A Vamsoft Kft. az új rendelkezéseknek megfelelően folyamatosan fejleszti a Kompakt ZOLL programcsomagot. Ügyfeleik szeptemberben a szokásos frissítések keretében kapják majd a program azon részeit, amelyek az új rendszerben történő ügyintézésre, a módosított KKK kapcsolattartásra, az CD formátumú és az elektronikus leadásra egyaránt alkalmasak lesznek.

A rendszerrel kapcsolatos új információkról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.