Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2020.09.01.-09.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2020. 09. 29. 5:09:55

Rendezvénynaptár

2020. szeptember
HKSzCsPSzoV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
2000.11.07.

Vámmentessé teszik a gabonaimportot

Vámmentes importkontingenseket nyit Magyarország az árpára és a zabra az egyre fokozódó takarmányhiány miatt.

Meghatározott kontingensekre eltörli Magyarország az árpánál és a zabnál az importvámokat. Az agrártárca, illetve a kereskedőket és a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség kezdeményezésére ezt javasolja a külügy- és a pénzügyminiszternek az illetékes minisztériumok képviselőiből álló vámtarifa-bizottság -- tudta meg lapunk.

A kereskedők árpából 100 ezer, zabból 20 ezer tonnát hozhatnak be vámmentesen október 20-i visszamenőleges hatállyal. Az intézkedésről miniszteri rendelet jelenik meg. Zöldág Zsuzsanna, a bizottság titkára kérdésünkre elmondta: ha az importőrök a jogszabály közzétételéig szállítják be a terményeket, a vámokat ki kell fizetniük, de azokat később visszaigényelhetik. Az árpánál 32,8, a zabnál 32 százalékos vám szűnik meg a kontingensek mértékéig. Hasonlóan felfüggesztik a 18, illetve a 15 százalékos kedvezményes CEFTA-vámokat is.

Zöldág szerint a gyors intézkedést az indokolja, hogy a stratégiai cikkeknek számító takarmánygabonákból hiány van a hazai piacon. Más forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a bizottsági javaslat csak részben teljesíti a vámfelfüggesztést szorgalmazó eredeti gabonaszövetségi kérést. A szervezet ugyanis nem mennyiséghez akarta kötni a vámmentes importot, hanem a jövő év közepén befejeződő teljes szezonban vám nélküli behozatalt kívánt biztosítani. Emellett a felfüggesztést kiterjesztette volna a takarmánykukoricára is.

Ha a most meghatározott mennyiségi importkeretek kimerülnek, a Gabonaszövetség várhatóan újabb vámmentes behozatalt kezdeményez -- közölte lapunkkal Makay György, a szervezet főtitkára. Zöldág viszont kérdésünkre közölte: a vámtarifa-bizottság az idén e nélkül is újratárgyalja majd az első szövetségi kérelmet, mivel az már eleve vonatkozik a jövő évre is. Az újabb vámtarifa-egyeztetésen előreláthatólag szó lesz a kukoricavámok felfüggesztéséről is. Az intézkedésre 2001-től kerülhet sor, mivel az agrártárca a már elhatározott exportstoppal az idei kukoricapiaci problémákat megoldottnak tekinti -- tudtuk meg. (Mint ismert, a kormány a belföldi áruhiány miatt a tengerit visszasorolta az engedélyköteles exporttermékek közé, az FVM pedig egy újabb jogszabállyal a kivitel teljes betiltásáról rendelkezik majd a napokban.)

Jónak ítélik az importvámok átmeneti felfüggesztését ágazati szakértők. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények abban, hogy az import pillanatnyilag versenyképes lehet-e a hazai piacon a mai belföldi árak mellett. Orbán Imre, az Agrograin Rt. vezérigazgatója úgy véli, hogy árpát és zabot most vám nélkül sem lehetne 100 dolláros tonnánkénti határparitásos ára alatt beszállítani. Ez -- figyelembe véve az egyéb költségeket is -- minimum 35 ezer forintos itthoni árakat feltételezne az importárura, miközben például a jelenlegi hazai árpaárak 30-32 ezer forint között mozognak.

Forrás: Világgazdaság XXXII. évfolyam, 215. szám (7979.) szám