Kompakt ZOLL

Szoftveresen minden, ami a vámhoz kell! Naprakész, gyors, pontos, hibátlan. Vám, jövedék, termékdíj, intrastat, raktár, gyártás, feldolgozás.

Kompakt ZOLL

Egyéb információk

Email: Jelszó:
Belépés

Aktuális árfolyam

2021.04.01.-04.30.
Árfolyam adatok más időszakra »
2021. 04. 21. 7:35:23

Rendezvénynaptár

2021. április
HKSzCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
2010.05.13.

Kocsija értékének több mint a felét is kifizettethetik az adócsalóval

Egyre több magyar utakon futó luxusautó „bújik" egzotikus rendszámok mögé, lefülelésükre akciót indított a Vám- és Pénzügyőrség.

A közelmúlt népszerű, szlovák rendszámos adómegkerülési trükkje után egyre több különleges - liechtensteini, Cook-szigeteki, amerikai - rendszámmal közlekedő drága járművet látni a hazai utakon is, számol be a Heol.hu. Hazánkban mintegy száz nagy értékű kocsit ellenőriztek az elmúlt hónapokban, amelyből húszat bekísértek az illetékes vámhivatalba.

A vámhatóság tapasztalatai szerint egyes személyek a hatályos uniós és nemzeti jogszabályok rendelkezéseit megkerülve, vám- és adófizetés nélkül használják az Európai Unión kívüli országok forgalmi rendszámával ellátott gépjárműveket a Magyar Köztársaság területén - ismertette Mérész Ferenc pénzügyőr alezredes. Az Egri Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka kifejtette: a fenti tapasztalatok miatt a vám- és pénzügyőri hivatal fokozott közúti ellenőrzést végez a megyében.

Ez idáig két alkalommal bukkantak ilyen hiányosságra, egy Hummer és egy Lexus esetében, melynek következtében a gépjárművek vámfelügyelet alá kerültek, azok vámjogi sorsának tisztázásáig és rendezéséig lefoglalták a járműveket. Az egyik autó esetében, a jármű értékéhez igazodva 3,2 milliós vámbiztosítékot szedtek be a szükséges vámeljárás lefolytatása mellett, továbbá 210 ezer forint felmerült járulékos (tárolási díj: 30 ezer Ft/nap) költséget is kiszabtak a tulajdonosra.

A második esetben a gépjármű használatára vonatkozó felhatalmazásokat tisztázták. A jogkövető magatartás alapján lehetőség van az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező járművek ideiglenes behozatalára: mint Mérész Ferenctől megtudtuk: a közösségi vámjogszabályok lehetőséget adnak erre. A szabályok értelmében a közösségen kívül letelepedett személy a tulajdonában lévő gépkocsit legfeljebb 6 hónap időtartamig bejelentési kötelezettség és vámbiztosíték nélkül behozhatja, és ki is viheti anélkül, hogy erről vámokmányt kellene kitölteni.

Például a Szerbiában élő személy turistaként Magyarországra érkezik, és hozza magával a tulajdonában lévő, szerb rendszámú gépjárművét. De valamely, unión kívüli országban dolgozó személy a munkáltató által részére biztosított, unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező járművet ugyancsak behozhatja: ha hazai lakcímmel rendelkező személy Svájcban dolgozik, hazautazása céljából munkáltatója a rendelkezésére bocsáthat egy svájci kocsit.

A közösségi vámjog ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a közösségben letelepedett személy az unión kívül bejegyzett gazdasági társaság felhatalmazása alapján, vámáru-nyilatkozat és vámbiztosíték nyújtása nélkül hozza be a tagállamok területére az e társaság tulajdonában álló, EU-n kívül forgalomba helyezett járművet akkor, ha az érintett nem az unión kívül dolgozik.

Ha valaki visszaélt az EU-n kívüli rendszámmal, a vámhatóság tízszázalékos vámot és 25 százalékos áfát állapít meg (ez a jármű értékének 37,5 százalékát jelenti). Ha a hatósági intézkedés után fizetik meg a vámtartozást, úgy az említett 37,5 százalék mellett annak 50 százalékával növelt bírságot is meg kell fizetni. Így az összeg a jármű értékének 56,25 százalékát teheti ki.